Diëtetiek

Bent u regelmatig ziek, voelt u zich vaak niet fit of heeft u last van onverklaarbare lichamelijke klachten? Er bestaat een direct verband tussen voeding en gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek laat er geen twijfel over bestaan: een gezonde voeding draagt bij aan uw lichamelijk welbevinden. 

Een diëtist kan bijvoorbeeld adviseren over voeding tijdens ziekte (kanker), bij overgewicht, eetstoornissen, voedingsallergieën, bij maag- en darmklachten of tijdens de zwangerschap. De diëtist zorgt daarbij voor een goede afstemming van verschillende factoren, zoals uw leefomstandigheden, voedingsvoorkeur, leeftijd en gewicht. Een uitgebalanceerd dieet kan u bovendien helpen sneller te herstellen van een ziekte of ingreep en zorgt ervoor dat uw conditie verbeterd.

 

U vindt het misschien lastig om nu echt de stap te zetten, maar gezond eten en een uitgebalanceerd voedingspatroon betekent echt niet dat u nooit meer van een maaltijd kunt genieten!

 

Wanneer kan een diëtist helpen?

Bijvoorbeeld bij:

 • Nierfunctiestoornis
 • Oncologische aandoening
 • Suikerziekte
 • Te hoog cholesterolgehalte
 • Lactose-intolerantie
 • Eetstoornissen
 • Allergieën 
 • Na een chirurgische ingreep

behandeling

Blijvend uw eetpatroon veranderen, vraagt best veel van u. Vaak heeft u een bepaald eetpatroon van huis uit meegekregen en hoort het helemaal bij uw manier van leven. Het is best lastig uw eetpatroon (blijvend) te veranderen. Er is wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline voor nodig. Een diëtist draagt met optimale voedingsadviezen bij aan uw gezondheid, en weet alles over de invloed van voeding op gezondheid en ziekte. Maar hij/zij kan u ook door de moeilijke periodes loodsen die er ongetwijfeld komen. U zult al snel merken dat u zich fitter en sterker gaat voelen en dat is op zich al een sterke motivatie om door te zetten. 

 

Onze diëtisten zijn gekwalificeerde paramedici die zijn ingeschreven in het BIG-register, wat een voorwaarde en een garantie is dat zij hun vak verstaan.

 

Een diëtist kan ook zonder verwijzing van een arts bijdragen aan het welzijn van mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Indien wenselijk wordt contact onderhouden met artsen, logopedisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen.

stappenplan

 • Intakegesprek: Tijdens dit gesprek bespreken wij uw eet- en leefgewoonten en ook uw doelen, verwachtingen en motivatie. Indien u besluit dat u de aangeboden hulp wilt aanvaarden, stellen wij samen een dag/weekschema op waarin u zich kunt vinden en waarvan de diëtist de beste resultaten verwacht. U kunt er meteen mee beginnen.
 • Voortgangsgesprek:  Samen met de diëtist bekijkt u hoe het dagschema werkt en of er eventueel aanpassingen nodig zijn. U vertelt hoe u zich voelt bij het aangepaste voedingsschema en of u al merkt dat dit invloed heeft op uw welbevinden. Al uw resterende vragen worden beantwoord en aanvullende adviezen kunnen u verder op weg helpen.
 • Tweede voortgangsgesprek: Deze dient vooral om de resterende hindernissen die u mogelijk nog ondervindt te inventariseren en oplossingen te vinden. U heeft nu geruime tijd ervaring met uw dieet en weet ook wanneer de moeilijke momenten opduiken: etentjes met familie, een uitje, vakantie, een tegenslag die u als troost naar een verboden lekkernij doet snakken…
  U weet nu precies wat uw valkuilen zijn en samen met de diëtist bespreekt u hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Dit is het moment waarop doorzettingsvermogen gevraagd wordt. Bij iedereen – u bent echt niet de enige die af en toe een traantje laat omdat het proces u tegenvalt.
 • Vervolgconsulten: Deze kunt u afspreken wanneer u maar wilt. Dat kan gaan over het bijsturen van het voedingsplan, over het volhouden van uw gezonde manier van leven, over frustraties of over te hooggespannen verwachtingen. De diëtist blijft voor u beschikbaar tot u echt uw draai gevonden hebt en op eigen benen verder kunt.

De begeleiding door de diëtist wordt door diverse zorgverzekeraars vergoed, deels vanuit de basisverzekering, deels vanuit een aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoe dit in uw geval is en of u een verwijzing van een arts nodig heeft.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons, wij staan u graag te woord.