ooglaseren

Ooglaseren in turkije

Als uw ogen achteruit gaan en u merkt dat u steeds minder goed gaat zien, is het goed om na te denken over oplossingen. In eerste instantie zoekt u natuurlijk de oplossing in de aanschaf van een bril of contactlenzen. Maar u kunt ook overwegen uw ogen te laten behandelen waardoor deze hulpmiddelen niet (meer) nodig zijn. U vindt het waarschijnlijk spannend om uw ogen te laten laseren, maar de ingreep valt erg mee en na de ingreep bent u wel van uw handicap verlost.

Hoe werkt het?

Het traject begint met een uitgebreid onderzoek door een onafhankelijke optometrist in Nederland. Dat is nodig om te bepalen of uw ogen geschikt zijn voor een behandeling. In Zaandam kunt u zich opgeven voor een uitgebreid intakegesprek en het vooronderzoek. Sommige zichtproblemen zijn niet geschikt voor een laserbehandeling, dan is een laserbehandeling helaas voor u niet weggelegd. De optometrist zal de reden daarvoor uitgebreid uitleggen.

Onze optometrist heeft meer dan tien jaar ervaring met cliënten die hun behandeling in Istanbul hebben gehad, hij is zowel bij het voortraject als de na-controles betrokken geweest.

Is het vooronderzoek afgerond en heeft u besloten een ooglaserbehandeling te ondergaan, dan bepalen wij in overleg met u een datum voor vertrek naar Turkije en de behandeling. Wij regelen uw hotel en de afspraken met het ziekenhuis. Uw vliegreis kunt u zelf boeken, al naar gelang uw eigen wensen.

In Turkije verblijft u in een viersterrenhotel. Vanzelfsprekend verzorgen wij ook het vervoer van het hotel naar het ziekenhuis en vice versa. U hoeft zich dus nergens zorgen over te maken, wij regelen alles voor u!

vragen?

Geen paar ogen is gelijk en daarom is het onmogelijk om hier op alle mogelijke vragen een antwoord te geven. Uw optometrist kan dat wel. Het is daarom raadzaam om alles wat u met hem zou willen bespreken van tevoren op papier te zetten. Dan weet u zeker dat u alle informatie heeft om uw eigen ideale keuze te maken. 

Soorten ooglasermethoden

Lasic-methode

Lasic staat voor Laser Assisted in Situ Keratomileusis. Wereldwijd zijn al miljoenen mensen met succes behandeld.

Voor wie:

 

 • Deze behandeling is geschikt voor kandidaten in de leeftijd van 18 - 55 jaar.
 • De brilsterkte moet gedurende het laatste jaar stabiel geweest zijn.
 • Naast de sterkte van uw afwijking spelen ook uw pupildiameter in schemertoestand, de vorm en dikte van uw hoornvlies en persoonlijke voorkeur een rol bij de keuze van een behandeling.
 • Met Lasic kunnen lagere en middelhoge sterktes van bijziendheid (-1 tot -14), astigmatisme (tot +5) en verziendheid (tot +7) uitstekend worden gecorrigeerd.

Behandeling:

 • Er wordt een dun flapje van 0,16 mm in de bovenlaag van het hoornvlies gesneden.
 • Dit flapje wordt omgeklapt. De excimer laser wordt gestart.
 • In zeer korte tijd verwijdert de computergestuurde excimer laser een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel en corrigeert door verdamping de kromming van het hoornvlies. De laser verandert dus de vorm van het hoornvlies onder het oppervlak.
 • Na de ingreep wordt het flapje teruggelegd; door zuigkracht in het hoornvlies kleeft het flapje vast. Hechtingen zijn daarom niet nodig – het oog geneest zichzelf.

De pijnloze behandeling met druppelverdoving duurt slechts 5-7 seconden per dioptrie (dit is de eenheid waarin de sterkte van de ooglenzen wordt uitgedrukt). De totale lasertijd is meestal een halve tot enkele minuten. In totaal duurt de behandeling minder dan vijf minuten per oog.

Het mooie aan deze procedure is dat u vrij snel na de ingreep weer scherp ziet. Na enkele uren is de meeste irritatie verdwenen en het zicht functioneel. Meestal is binnen 24 uur normaal functioneren en werken mogelijk. Een ander groot voordeel is dat de ogen direct na elkaar behandeld kunnen worden.

 

Lasek  

Deze techniek is specifiek voor mensen die door een te dun hoornvlies of een andere hoornvliesafwijking niet in aanmerking komen voor Lasik.

Voor wie:

 • De Lasek-behandeling is geschikt voor bijziendheid tot –8, verziendheid tot +3 en voor cilinders tot 5 dioptrie.
 • De behandeling is geschikt voor kandidaten in de leeftijd van 18-55 jaar.
 • De brilsterkte moet gedurende het laatste jaar stabiel geweest zijn.
 • Naast de sterkte van uw afwijking spelen ook uw pupildiameter in schemertoestand, de vorm en dikte van het hoornvlies en persoonlijke voorkeur een rol bij de keuze van een behandeling.

Behandeling:

 • Bij Laser Assisted Epithelial Keratomileusis wordt het bovenste hoornvlieslaagje (epitheel) van circa 50 micron voorzichtig losgeweekt met een alcoholoplossing en daarna opgerold.
 • De excimer laser verwijdert dunne laagjes weefsel waardoor de vorm van het hoornvlies wordt geremodelleerd. Dit gebeurt volgens een nauwkeurig berekend patroon.
 • Nadat de laser het hoornvlies heeft veranderd, wordt de hoornvlieslaag teruggerold.
 • Een zachte contactlens wordt op het hoornvlies aangebracht ter bescherming en vermindering van het ongemak (branderig en schraal gevoel).
 • Het onderliggende epitheel geneest in ongeveer 3 à 4 dagen, waarna de contactlens kan worden verwijderd. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving met druppels. 

De resultaten op de lange termijn zijn stabiel, maar het duurt iets langer voordat het eindresultaat is bereikt. Meestal haalt u binnen een week 80 procent van het beoogde resultaat. Volledig herstel volgt normaliter binnen enkele weken. Meestal worden beide ogen in één keer behandeld, afhankelijk van uw voorkeur. U moet rekening houden met twee tot drie dagen napijn.

 

Wavefront

De Wavefront-methode, ook wel Custom View genoemd.

Voor wie:

 • Kan aanvullend bij alle laserbehandelingen worden toegepast van sterkte +4 tot –6 met cilinders tot 3 dioptrie.
 • De Wavefront-methode kan uitkomst bieden wanneer u nachtblind bent of wanneer u grote pupillen heeft waardoor een standaardbehandeling niet goed werkt.
 • Ook maakt Wavefront ooglaseren mogelijk wanneer het hoornvlies relatief dun is. Door de precisiemeting kan bij het laseren worden volstaan met het verwijderen van minder hoornvlies.
 • Voordelen van de behandeling zijn verder een potentieel beter zicht in het donker en bij fel licht.

Belangrijk is wel dat de Wavefront-methode altijd gecombineerd wordt met een laserbehandeling als Lasik of Lasek. Overigens is niet ieder oog geschikt voor een Wavefront-behandeling. Of u in aanmerking komt, zal onze arts u na een uitgebreid onderzoek adviseren. 

 

Staar

'Ouderdom komt met gebreken', luidt het gezegde. Staar komt dan ook vaak voor op latere leeftijd. Gelukkig is ook hier een behandeling voor: de phaco-emulsificatie. Bij deze behandeling verwisselt de oogchirurg de aangetaste natuurlijke lens voor een kunstlens.

 

PRK

Bij PRK (Photo Refractieve Keratectomie) wordt het hoornvlies aan de buitenkant 'afgeslepen'.

 • Voordeel is dat de ingreep eenvoudiger is dan de Lasik-methode.
 • Het herstel duurt wel iets langer, u heeft langer last van napijn en lichtgevoeligheid.
 • Het is verstandig om één oog tegelijk te behandelen. Het tweede oog kunt u na twee tot drie weken laten behandelen.
 • De PRK methode is geschikt voor mensen met brilsterktes tussen +3 en -5 dioptrie en voor een cilinderafwijking tot -3 dioptrie.

 

CK 

Conductieve Keratoplastiek (CK) maakt gebruik van radiogolven om de vorm van het hoornvlies te 'herstellen'.

Voor wie:

 • Het gaat hierbij om personen die last hebben van verziendheid, ofwel dichtbij niet scherp zien.
 • Door de aanpassing van het hoornvlies wordt het licht op een juiste manier op het netvlies geprojecteerd, zodat weer een scherp beeld ontstaat.

Heeft u het niet zo op chirurgische ingrepen, maar wilt u wel voorgoed van uw (lees)bril of lenzen af? Dan is CK voor u de ideale oplossing. Deze nieuwe techniek is volkomen pijnloos. Er komt geen scalpel te pas.

Behandeling:

 • Allereerst worden de gegevens over uw ogen in de computer opgeslagen.
 • U wordt vervolgens verdoofd met oogdruppels.
 • Daarna zorgen de radiogolven ervoor dat uw hoornvlies op basis van de computergegevens precies voldoende wordt 'samengetrokken', waardoor een grotere bolling ontstaat.
 • De ingreep neemt in totaal minder dan drie minuten in beslag.

U kunt ongeveer een week na de behandeling zonder bril weer uitstekend zien en het resultaat is blijvend. Na afloop hoeft u geen beschermende kapjes over de ogen te dragen en u kunt naar verwachting de volgende dag weer aan het werk. Gedurende 24 tot 48 uur na de behandeling kunt u wel last hebben van kleine ongemakken, zoals 'jeuk' in het oog. 

 

CK is een zeer effectieve methode, maar helaas niet geschikt voor alle bril- of contactlensdragers. Hieronder vindt u een korte checklist, zodat u snel kunt zien of u in aanmerking komt. U moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

 • U bent de veertig gepasseerd.
 • U hebt uw hele leven goed kunnen zien en uw zicht is in het afgelopen jaar niet significant  veranderd.
 • U hebt een (lees)bril nodig om van dichtbij goed te kunnen zien.
 • U hebt een oogafwijking tussen +0.75 en +3 dioptrieën.
 • U hebt nooit eerder oogchirurgie ondergaan. 
 • U hebt geen chronische aandoeningen.
 • U bent niet zwanger en geeft geen borstvoeding

FemtoSecond

Ook bij deze behandelmethode is snijden niet langer nodig voor de behandeling van refractieafwijkingen als bij- en verziendheid en cilinderafwijkingen. Dit is absoluut een stap vooruit op het gebied van veiligheid en precisie.

De Lasik-techniek, die het meest wordt gebruikt voor de correctie van refractieafwijkingen, wordt in twee fases toegepast:

 • Tijdens de eerste fase wordt er een dun flapje in het hoornvlies gesneden. Dit werd tot nu toe met behulp van conventionele microkeratoom-instrumenten gedaan, waarbij de snede met een steriel mesje wordt gemaakt. Deze eerste fase was het meest gevoelig voor complicaties, aangezien het slagen daarvan afhankelijk was van een mechanisch instrument.
 • De tweede behandelingsfase bestaat uit het wijzigen van de kromming van het hoornvlies, zodat het gezichtsvermogen kan worden gecorrigeerd.

De FemtoSecond van Intralase® wordt gebruikt om de eerste fase van de procedure computergestuurd uit te voeren. Op deze wijze wordt de lasertechnologie tijdens de volledige behandeling benut, waardoor de correctie van het gezichtsvermogen nauwkeuriger, veiliger en controleerbaarder wordt. Het laseren wordt zo steeds verder geperfectioneerd.

 

De insnijding van het hoornvlies is met laser 100 maal nauwkeuriger dan met mechanische microkeratomen. Er worden homogenere afmetingen verkregen, met name wat de dikte betreft. Tevens is het mogelijk een zeer dun flapje van goede kwaliteit te maken, hetgeen inhoudt dat er een grotere hoeveelheid hoornvliesweefsel behouden blijft. Daarnaast kan een grotere groep dioptrieën en patiënten worden behandeld.

De FemtoSecond van Intralase® laser kan ook worden gebruikt bij:

 • Lamellaire hoornvliestransplantaties
 • Keratoconus via intracorneale ringen 

 • Arciforme keratotomie
 • Epi Lasik

Bij Epi-Lasik wordt slechts het epitheel (buitenste laagje van het oog) 'geschaafd' zonder dat er in het stabiele flapje van het hoornvlies gesneden wordt. Vervolgens wordt er gelaserd en wordt het flapje weer teruggeplaatst. Dit epitheelflapje zorgt voor een ongecompliceerde genezing na de behandeling. Hiermee worden de voordelen van Lasik en Lasek in één techniek samengevoegd. De veilige methode kan op vrijwel ieder oog worden toegepast, ongeacht de dikte van het hoornvlies.

Behandeling:

 • Voorafgaande aan de behandeling wordt uw oog eerst met druppels verdoofd, zodat u niets van de ingreep voelt.
 • Vervolgens snijdt een klein apparaat (epi-keratoom) een flapje van het epitheel (toplaagje). Dit flapje blijft voor een deel aan het hoornvlies vastzitten.
 • Vervolgens wordt het flapje opgetild en omgeklapt en brengt de laser uw oog in de juiste vorm. Het verdampen van kleine hoeveelheden weefsel zorgt ervoor dat het hoornvlies vlakker wordt bij bijziende ogen en bij verziende ogen juist iets boller.
 • Na het laseren wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd en het oog gespoeld. Het flapje zuigt zichzelf direct vast aan het oog, waardoor hechtingen niet nodig zijn.
 • De arts plaatst een zachte contactlens om het oog te beschermen. Binnen enkele dagen vormt zich een nieuw epitheellaagje onder het teruggeplaatste flapje.

Na vijf dagen vindt de eerste controle plaats waarbij de lens wordt verwijderd en bekeken wordt hoe het oog geheeld is na de behandeling.

 

Monovision

Monovision is een speciale behandeling voor mensen met bifocale lenzen (multifocus). Zij hebben een leesbril nodig en zijn verziend tegelijk. Deze nieuwe methode is niet geschikt voor iedereen met bifocale lenzen: een zeer uitgebreid vooronderzoek is hierbij noodzakelijk.

 

Lensimplantatie

In sommige gevallen is het niet raadzaam om een laserbehandeling te ondergaan. Dit geldt bijvoorbeeld bij een te dun hoornvlies. In dit soort gevallen bieden lensimplantaten een uitkomst. Een lensimplantaat is een permanente lens die in de voorste oogkamer wordt aangebracht. 

 

Bioptics

Bioptics is een combinatie van een contactlensimplantatie en de Lasik-behandeling. In sommige gevallen, zoals bij extreme bijziendheid (meer dan -16) kan het aan te raden zijn om de voordelen van deze twee technieken via Bioptics te combineren. Dit gebeurt dan in twee stappen. De behandeling begint met een contactlensimplantatie. Twee tot drie maanden later wordt de restwaarde behandeld met Lasek.

 

Zyoptix

Ongeveer 40 procent van de mensen heeft behalve een gewone oogafwijking ook nog een fijnere afwijking, de zogenoemde hoge orde abberaties. Dit soort afwijkingen kunnen door een bril of lenzen nooit optimaal worden gecorrigeerd. Dan kan Zyoptix uitkomst bieden. Met deze nieuwe en geavanceerde toepassing van de laserbehandeling kunnen oogafwijkingen nóg nauwkeuriger gecorrigeerd worden dan tot nu toe mogelijk was. Na behandeling met Zyoptix ziet u mogelijk beter dan ooit.

Zyoptix kan ook een goede oplossing zijn als u 'nachtblind' bent of een dun hoornvlies en/of grote pupillen hebt (een standaardbehandeling is dan niet aan te raden).

nazorg

Wij bieden uitstekende voor- en nazorg in zowel Nederland als Turkije. Een erkende optometrist in Nederland verricht de voorcontrole. Deze optometrist is volledig onafhankelijk en geeft u dus eerlijk advies. Als u geschikt blijkt voor de behandeling van uw keuze en ervoor kiest de behandeling te ondergaan, vindt in het ziekenhuis in Turkije een tweede voorcontrole plaats.

  

Na de ingreep wordt direct een nacontrole verricht (mochten er meerdere nacontroles nodig zijn, dan worden deze vanzelfsprekend zonder extra kosten verzorgd). Terug in Nederland zijn er nog twee nacontroles bij onze optometrist. Wij hebben goede relaties met oogklinieken in Nederland. Mocht er hier extra nazorg nodig zijn, dan kunt u zonder problemen bij hen terecht.

 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie. Zoek vrijblijvend contact met ons, wij staan u graag te woord.